vrijdag 31 mei 2019

De activiteiten van degenen die niet in de ziel geïnteresseerd zijn

3 april 2018 / De Hare Krishna-revolutie
Door Zijn Goddelijke Genade A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada
Er is een klasse van mensen. Ze zijn erg ongerust over de menselijke samenleving. Maar ze zijn niet ongerust om de dierenmaatschappij te dienen. De dierenmaatschappij kan worden gedood voor de bevrediging van de menselijke samenleving. Daarom, tenzij je op het punt van ātmā (ziel) komt, wat voor uitgebreide zelfzucht er ook is, het is egoïsme. Er is geen ruimdenkendheid. En ruimdenkendheid (komt) wanneer je het platform van ātmā (ziel) bereikt. Īśāvāsyam idam sarvam [Isopanisad mantra 1]. Wanneer je tot het punt van God komt, dan zie je: "Oh, alles behoort God toe. Hier is een dier. Hij is ook zo goed als ik, omdat hij ook ziel is. "Dus ātma-tattvam (behoeftes) moet worden besproken, maar ze zijn niet voorbereid. Daarom grheṣu grha-medhinām. Dus wat is hun bezigheid, zij die blind zijn voor de ātma-tattvam? Dus deze bezigheid wordt beschreven in het volgende vers.
nidrayā hriyate naktam
vyavāyena ca vā vayah
divā cārthehayā rājan
kuṭumba-bharaṇena vā
Dus hun bezigheid is heel mooi uitgelegd. Wat is dat? Nidrayā, slapen. Hriyate - Ze verspillen hun leven door te slapen. Wanneer? 'S nachts. Nidrayā hriyate naktam. Of ze verspillen hun tijd in het seksleven. 'S nachts zijn er twee dingen - iemand die geen voordeel heeft van het seksleven, hij slaapt alleen en als hij van het seksleven profiteert, geniet hij ervan. Dus 's nachts verspillen ze hun leven op deze manier. Nidrayā hriyate naktam vyavāyena ca vā vayah [SB 2.1.3]. Op deze manier wordt hun leven verspild. En overdag? Nu, divā cārthehayā rājan. Overdag, gewoon "Waar is geld? Waar is geld? "Artha. Artha betekent ... Omdat we dit lichaam willen onderhouden, hebben we geld nodig. Divā cārthehayā rājan. Oké, als iemand geld krijgt, dan de volgende? Kutumba-bharanena vā. Dan winkelen. Zodra je geld krijgt dan winkelen, de rekening van de vrouw. Ja. Dus op deze manier, dag en nacht, zijn ze eenvoudigweg onder de indruk van deze lichamelijke opvatting van het leven.
[Een uittreksel van een lezing afgeleverd over het Srimad Bhagavatam 2.1.2-5 gegeven op 23 oktober 1968 in Montreal, Canada]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten